2021-11-10 07:00Pressmeddelande

Västerbottens museum öppnar ny utställning med Margareta Renberg

- Margareta Renbergs konst sätter fantasin i rullning, den får en att stanna till och fundera; vad är det egentligen man ser? Humor och allvar samsas i hennes bilder. Det är med glädje vi presenterar hennes konst för våra besökare, den förtjänar att möta en stor publik, säger Suzanne Stenberg, konstantikvarie på Västerbottens museum.

Västerbottens museum ger för första gången en helt separat utställning med den Luleåfödda konstnären Margareta Renberg. Som verksam konstnär gick hon sin egen väg och höll konstens frihetsflagga högt i en tid när mycket i samhället präglades av politik. Hennes konst är fylld av upptäckarglädje, och hon sa sig vilja återskapa den förundran hon själv kände när hon såg något för första gången men inte visste vad det var. Besökarna kommer att mötas av flera centrala verk ur Margareta Renbergs konst i skilda tekniker; teckning, grafik, måleri och skulptur.

- Det är särskilt roligt att visa upp konst från en konstnär som fått oförtjänt lite synlighet i norra Sverige, kanske på grund av att hon var Stockholmsbaserad. Hon är en intressant konstnär med ett helt eget uttryck som vi vill låta våra besökare få ta del av, säger Suzanne Steneberg.

Utställningen som är ett samarbete med Konsthallen, Kulturens hus i Luleå, och Norrbottens museum och har tidigare visats på Konsthallen i Luleå. När den nu öppnar på Västerbottens museum är den kompletterad med verk från Umeå kommun, Region Västerbotten, privatpersoner och museets egen samling. Utställningen kommer att pågå mellan 14 november - 27 februari.

Berättande, poesi och teater – programserie i samband med utställningen

Margareta Renberg var också poet, den hyllade debutdiktsamlingen En tatuerad dams memoarer publicerades 1974. Teman som surrealism, fantasi, poesi, teater och berättande återfinns därför i museets programserie i anslutning till utställningen. I programmet finns bland annat surrealistiska onsdagskvällar med improvisationsteater, spoken word, poesi och öppen scen.

Ett axplock av kommande programpunkter

14 nov kl. 14
Vernissage med poesi
Museets curator Suzanne Steneberg öppnar utställningen tillsammans med Hans Sundvall, konstnärlig ledare Konsthallen, Luleå och Mariann Ahnlund, Margareta Renbergs gallerist och vän. Umeåpoeten Faiza Aden tolkar och kommenterar Margareta Renbergs konst genom att framföra sin egen grymma poesi.

15 dec kl. 18
Surrealistiska onsdagar: improvisationsteater
Grotteatern Improvisationsteater framför interaktiva improvisationer med koppling till Margareta Renbergs konst. Var med som publik och bestäm innehåll.

12 jan kl. 18-19.45
Surrealistiska onsdagar: spoken word med Andra Anna
Andra Anna är regerande svensk mästare i Poetry slam. Hon skriver personlig poesi om personliga ämnen och var i våras aktuell i dokumentären Spoken Word på Dramaten på SVT. Hon kommer att framföra egna dikter och håller sedan ställningarna som MC under kvällen. Scenen är öppen, välkommen upp med just din text!

19 jan kl. 18-19.45
Surrealistiska onsdagar: improvisationsteater
Grotteatern framför interaktiva improvisationer med koppling till Margareta Renbergs konst. Var med som publik och bestäm innehåll. 

26 jan kl. 18-19.45
Surrealistiska onsdagar: improvisationsteater
Grotteatern framför interaktiva improvisationer med koppling till Margareta Renbergs konst. Var med som publik och bestäm innehåll. 

23 feb kl. 18-19.45
Surrealistiska onsdagar: poesi och öppen scen
Poesinätverket Sista ordet gästar och håller öppen scen. Först bjuder poeterna från Sista ordet på poesi, därefter öppnas scenen upp och den som vill kan läsa upp en text. Kanske har du något du filat på eller har en kompis som är alldeles för bra för att inte dela med sig med andra?

 Surrealistiskt Minimus
En av Minimus lokaler har förvandlats till ett surrealistiskt rum. Här kan barn i alla åldrar uppleva, leka, känna, se och höra olika färger, former och uttryck. Bygg med kuddar och skapa vid surrealistiska bord. Spela ”Tre i rad” eller ”Kims lek” i den surrealistiska bokhyllan. Ta selfies sittande i en fåtölj med surrealistisk bakgrund.

Mer om Margareta Renberg

Margareta Renberg föddes i Luleå 1945 och flyttade efter sin examen till Stockholm där hon senare var verksam. Hon studerade under 1960-talet vid Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm, och var från 1995 ledamot av Konstakademien.Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.