2023-05-15 08:00Pressmeddelande

Västerbottens museum får nytt utseende!

Västerbottens museums logotyp

Efter 23 år uppdaterar Västerbottens museum sin grafiska profil. Med en ny logotyp, nytt typsnitt och uppdaterade profilfärger ska museet vara bättre rustat för dagens digitala medielandskap. Den nya loggan och grafiska profilen har inspirerats av den västerbottniska faunan och länets ombytliga natur.

Många känner till Västerbottens museum i Umeå, och en del kanske känner igen den ikon i form av ringar och linjer – en avbild av ett arkeologiskt fynd från Västerbotten – som har fungerat som museets logga sedan år 2000. Den tidigare grafiska profilen togs fram för 23 år sedan. Sedan dess har medielandskapet genomgått stora förändringar och att synas och finnas i digitala kanaler är numera nödvändigt. Det innebär att kommunikationen måste anpassas till de nya formaten och därför väljer Västerbottens museum att nu uppdatera den grafiska profilen.

Det känns kul med en uppdatering av museets utseende. Sedan vi antog den gamla loggan och grafiska profilen har det hänt mycket i världen, Västerbotten och inte minst hos oss på museet. Det känns inte mer än rätt att även vår utåtriktade kommunikation får hänga med i utvecklingen”, säger Ulrica Grubbström, länsmuseichef på Västerbottens museum.

Den nya grafiska profilen är framtagen tillsammans med Moi Moi Design Collective. Logotypen föreställer ett V med böljande organiska former. Inspirationen är hämtat från älgen, ett djur som historiskt har haft en betydande roll för människorna i vårt län. Symbolen får sällskap i den grafiska profilen av ett typsnitt med mycket karaktär och en handmejslad känsla som för tankarna till slöjd och hantverk. För att komplettera uttrycket används en färgpalett med inspiration från Västerbottens rika natur, under alla dess skiftande årstider.

Jag är glad att vi äntligen kan visa upp museets nya utseende för allmänheten. Logotypen är både tidlös och modern med sina böljande former. Typsnittet får representera länets slöjdartradition och färgerna speglar dess ombytliga landskap. Kort sagt ett utseende som passar museet perfekt! Jag hoppas att länsborna kommer uppskatta det lika mycket som vi gör här på museet, säger Sanna Högström, kommunikationsansvarig på Västerbottens museum.

Bytet av den grafiska profilen kommer att ske successivt under hela 2023 och det inkluderar även en uppdatering till en ny och förbättrad hemsida.

Fira med museet den 24 maj
Under onsdagen den 24 maj hålls vårens sista Kvällsöppet på museet. Kvällsöppet är ett tillfälle i månaden när besökarna har möjlighet att utforska museets breda verksamhet under kvällstid genom program och aktiviteter.  Under denna denna sista kvällsöppet kommer museet, förutom att hålla i workshoppar, visningar och barnteater, att fira bytet av den grafiska profilen genom att bjuda på dryck och snittar i entrén. Dessutom arrangeras en tävling där ett fint pris utlovas!


Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.


Kontaktpersoner

Sanna Högström
Kommunikationsansvarig / Föräldraledig
Sanna Högström