2022-03-16 07:00Pressmeddelande

Urfolk -och minoritetsfestival i Umeå

Grafisk form: Marc Strömberg

För första gången i Umeå arrangeras Festivála! Festivaale! Festivaali! Festiválo! Festivalo! ! פעסטיוואל Festival! – ett forum där judiska, romska, sverigefinska, tornedalska och samiska språk-, kultur- och rättighetsfrågor står i centrum. Mellan 20–22 maj fylls Gammlia med livemusik, utebio, teater, karaoke, marknad, poesi, kokkaffe vid elden och mycket mer. Festivalen görs i ett omfattande samarbete mellan Västerbottens museum och elva lokala föreningar och eldsjälar.

Det är Álgguogåhtie Umesamer i samverkan, arbetsgruppen för judiska frågor i Umeå, Azra Suljic, Finska klubben i Umeå, Finska församlingen i Umeå, RUNG, Sinti Roma Råd, Såhkie Umeå sameförening, Tornedalingar, kväner och lantalaiset i Umeå, Tráhppie samt URS Nuoret som tillsammans med Västerbottens museum gått samman för att under en helg skapa plats för samtal, diskussion och kultur.

Vi tycker det är dags att de fem nationella minoriteterna gör en gemensam festival tillsammans. Sedan många år har Västerbottens museum och föreningarna arbetet med olika arrangemang, och nu när Umeå firar 400 år som stad gör vi det tillsammans. Vi har olika erfarenheter, kultur och historia men har som gemensam nämnare att vi varit viktiga för staden, och det är något som behöver lyftas fram, säger Rita Poromaa och Birgitta Brännvall från föreningen Tornedalingar, kväner och lantalaiset i Umeå.

Västerbottens museum har sedan länge uppmärksammat högtidsdagar och minnesdagar kopplade till urfolket och de nationella minoriteterna – men nu är det dags att tänka större.

Jag ser fram emot en festival med ett så brett program! Riktigt bra konserter, angelägna samtal, umgänge och många aktiviteter för barnen. Det känns både kul, efterlängtat och viktigt, säger Sofia Breimo, etnolog på Västerbottens museum och en av festivalens två projektledare.

Just nu planeras festivalen av en stor programgrupp med representanter från alla föreningar. Exempel ur programmet är sprakande klezmer med trion Tzeitel, föreläsning med advokat och människorättsaktivist Sunita Memetovic, danskaraoke, panelsamtal med fem unga röster samt en mängd olika aktiviteter för barnen, bland annat teater på finska och meänkieli och sagoläsning på umesamiska och sydsamiska.

Mer om utvalda programpunkter

Unga röster!
Fredag kl 14.00 i Bio Abelli
Fem röster om motstånd, drömmar och förebilder. Panelsamtalet modereras av Tobias Poggats, journalist.

Konsert med Tzeitel
Lördag kl 17.00 på Dansbanan
Sprakande klezmer med glödande hjärta. Tzeitel spelar smäktande melodier, bubblande tvåtaktssväng och sorgesamma sånger. En musikalisk upplevelse som lockar till både skratt och gråt.

Björnmötet, en sann historia. Barnteater av och med Daniel Särkijärvi
Lördag kl 13.00 på Bondgården
En spännande skildring om en övernattning i naturen och om ett omskakande möte. I den här teatern vävs meänkieli och svenska samman i en medryckande föreställning som roar även de vuxna. Kanske dyker till och med den meänkielitalande papegojan upp?

Programmet släpps i sin helhet den 6 april på https://www.vbm.se/evenemang/festival/

Visste du att?

  • 1999 erkände Sverige fem nationella minoriteter: judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar samt urfolket samerna. Därmed har dessa erkänts särskilda rättigheter vad gäller språk och kultur.
  • I samband detta blev fem minoritetsspråk erkända som nationella minoritetsspråk. Det innebär att språken enligt lag skall skyddas och främjas. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib samt de samiska språken.
  • Samerna har urfolksstatus och har därmed ytterligare särskilda rättigheter. FN:s generalförsamling antog 2007 en deklaration som syftar till att tydliggöra urfolkens rättigheter - the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples (UNDRIP). Sverige har ställt sig bakom antagandet av UNDRIP.

Kontakta Sofia Breimo om du vill komma i kontakt med representanter från de lokala föreningarna.

Festivalen stöttas av: Institutet för Språk & Folkminnen, Region Västerbotten, Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten, Film i Västerbotten, Studieförbundet Vuxenskolan i Västerbotten samt ArosFilm.



Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.


Kontaktpersoner

Etnolog
Sofia Breimo