2022-10-13 06:00Pressmeddelande

این نیز بگذرد (This Too Shall Pass) - Virituell verklighet som dokumentärfotografi

 این نیز بگذرد (This Too Shall Pass), David Magnusson, 2017 این نیز بگذرد (This Too Shall Pass), David Magnusson, 2017

Söndag 16 oktober hålls vernissage för utställningen این نیز بگذرد (This Too Shall Pass) vid Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi (SJCD) på Västerbottens museum. Utställningen kretsar kring en två meter bred förstoring av en skärmdump från online-rollspelet World of Warcraft, och skildrar just det ögonblick som gjorde det möjligt för Yashar Maghsoudi att fly från Iran. Utställningen pågår 16 oktober 2022 – 2 april 2023.

این نیز بگذرد (This Too Shall Pass) tar upp viktiga frågor kring hur vi ska handskas med representation, det vill säga att berätta om andra människors liv och vad för ansvar det innebär. För SJCD är det en viktig fråga som berör vårt arbete på många plan, berättar Alexandra A. Ellis, curator

David Magnussons verk این نیز بگذرد (This Too Shall Pass) är ett försök att rikta fokus mot migranters desperata situation i Europa i dag och har samtidigt ambitionen att tydliggöra problemen med representation inom fotografi. För David Magnusson föddes arbetet i en frustration över oförmågan att helt förstå eller förmedla en annan individs historia.

Utställningen kretsar kring en två meter bred förstoring av en skärmdump från online-rollspelet World of Warcraft, och skildrar just det ögonblick som gjorde det möjligt för Yashar Maghsoudi att fly från Iran. I bilden spelar 13-årige Yashar som ”Nighetboy”, en Blood Elf Paladin, och genomför en av de svåraste prestationerna i spelet. Yashar insåg inte den fulla betydelsen av detta förrän två år senare då han sålde sin virtuella karaktär för att betala för sin verkliga flykt, vilket troligen räddade hans liv. Genom att delta i en virtuell konflikt och lyckas nå över gränserna i en fiktiv värld, blev det möjligt för Yashar att korsa de högst verkliga gränserna i Iran och Europa och slutligen ta sig till Sverige.

این نیز بگذرد (This Too Shall Pass) är en berättelse om hur den virtuella världen blir ett sätt att undkomma det verkliga förtrycket i Iran, både bildligt och bokstavligt. Arbetet utmanar den konventionella skillnaden mellan verklighet och fiktion i den dokumentära bilden.

Om David Magnusson
David Magnusson (f. 1983) är intresserad av att utforska komplexiteten i fotografisk representation och de mekanismer som styr vår uppfattning. Han studerade vid Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö, och tog en MFA i fotografi från Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Vernissage söndag 16 oktober klockan 14.00
Det hålls dubbelvernissage för این نیز بگذرد (This Too Shall Pass) och When I grow up I want to be a black man (Jyoti Mistry) under söndag 16 oktober klockan 14.00. Curator Alexandra A. Ellis presenterar utställningen.Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.


Kontaktpersoner

Sanna Högström
Kommunikationsansvarig / Föräldraledig
Sanna Högström
Alexandra A. Ellis
Curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi.
Alexandra A. Ellis