2022-05-03 06:00Pressmeddelande

Stor utställning med Stig Lindberg öppnar på Västerbottens museum

Tyg: Melodi

En enorm produktivitet, experimentlusta och förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har gjort Umeåfödda Stig Lindberg till en av våra mest folkkära formgivare. Som en hyllning till Umeå 400 år slår Västerbottens museum den 15 maj upp dörrarna för årets stora utställning med Stig Lindberg.

Besökarna kommer mötas av ett myller av föremål i starka färger och lekfulla mönster, men också några överraskningar ­– som att Stig Lindberg designade glödlampor, TV-apparater, grillar och plastserviser. Det ska bli roligt att visa alla Lindbergs illustrationer, originalskisser och teckningar, de är inte visade tidigare. Hans grillar och stora emaljer i färgglada häftiga mönster väcker uppmärksamhet, säger utställningens producent Suzanne Steneberg.

Utställningen rymmer över 350 objekt, bland annat porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer och konst ­– från de första elevprojekten, till de sista verken och aldrig tidigare visat material från familjen Lindbergs samling. Utställningen är producerad av Millesgården där det visades under 2021. När den nu öppnar på Västerbottens museum finns kompletterande material, bland annat om Stig Lindbergs koppling till Umeå, den offentliga konsten i Umeå och verk ur samlingen Helge Lindens Minnen.

Välkommen på pressvisning torsdag 12 maj kl 10
Utställningens producent Suzanne Steneberg berättar mer om utställningen. På plats finns också Stig Lindbergs son Lars Dueholm-Lindberg som berättar mer om Stig Lindberg och hans konstnärskap.

OSA till maja.rintala@vbm.se senast onsdag 11 maj

Vernissage söndag 15 maj kl 14
Utställningen invigs med tal av Västerbottens museums VD Ulrica Grubbström, Stig Lindbergs son Lars Dueholm-Lindberg och Magnus Palm, författare till Stora boken om Stig Lindberg. Vi rekommenderar att komma i god tid för att säkra en plats. Vernissagen kommer äga rum i entréhallen på museet.

Om Stig Lindberg
Stig Lindberg (1916–1982) är född och uppvuxen i björkarnas stad Umeå, något som också speglas i en av hans mest älskade servis Berså. Han har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design från slutet av 1930-talet. Från slutet av 1930-talet var han verksam som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik under två perioder. Fabriken var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i förening och som framför allt skulle finnas tillgängligt även för de mindre välbärgade. Mellan perioderna på Gustavsbergs porslinsfabrik hade Lindberg tjänsten som huvudlärare i keramik på Konstfack i Stockholm, där han 1970 erhöll professorstitel. Lindberg fortsatte under denna tid även att formge vardagsporslin för Gustavsberg.



Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.