2022-10-18 10:30Pressmeddelande

Pressvisning: Vi som arbetar med våra kroppar – Om villkor, klass och värdighet

Vi som arbetar med våra kroppar. Foto: Elisabeth OhlsonVi som arbetar med våra kroppar. Foto: Elisabeth Ohlson

Välkommen till pressvisning för utställningen Vi som arbetar med våra kroppar den 27 oktober klockan 10.00 i hall 7 på Västerbottens museum. Vi möts i huvudentrén och går gemensamt till hallen. OSA senast 26 oktober till sanna.hogstrom@vbm.se

På plats under pressvisningen finns Sofia Breimo, etnolog vid Västerbottens museum och Annica Carlsson Bergdahl, utställningsproducent.

Fotografierna låter besökaren möta människorna som arbetar med sina kroppar. En och en står de i sin fulla utrustning inför att utföra sitt arbete. De syns. De tar plats. En och en – och tillsammans, som det kollektiv arbetarklassen är, berättar Annica Carlsson Bergdahl, utställningsproducent

Om utställningen
Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, på museer och i våra offentliga rum. Det vill den här utställningen ändra på.

I utställningen möter vi 33 arbetare med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som berättar om sitt arbete. Berättelser om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället.

Vernissage
30 oktober klockan 14.00 invignings utställningen. Det bjuds på fika, invigningstal och panelsamtal. Dessutom finns det möjlighet att prova brädspelet ”Springvikarierna – Vem är mest desperat? Klarar du hyran utan att bränna ut dig?”.

Fakta
Produktion/text: Annica Carlsson Bergdahl/Rot produktion
Fotograf/film: Elisabeth Ohlson
Rot produktion i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och ABF med stöd av LO, Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen.

Respekten och förståelsen för kroppsarbetet som arbetarklassen utför måste öka. Utan kroppsarbete stannar Sverige.
– Annica Carlsson BergendalOm Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.


Kontaktpersoner

Sanna Högström
Kommunikationsansvarig / Föräldraledig
Sanna Högström