Välkommen på en retrospektiv utställning av konstnären Vera Frisén (1910 – 1990). Född i Umeå, visade Vera Frisén tidigt en enastående konstnärlig begåvning. Hennes naturbilder är utan mänsklig närvaro och inriktas på att experimentera med en unik färgpalett, ofta med milda toner och djärva kontraster.
Detaljer om pressvisningen
• Datum: torsdag 29 februari 2024
• Tid: klockan 10.00
• Plats: Västerbottens museum, Hall 1. Vi möts i entrén och går gemensamt till hallen.
OSA till anni.axelsson@vbm.se senast tisdag 27 februari 2024
Om utställningen
Trots att Vera Frisén drabbades av tuberkulos, övervann hon motgångar och fortsatte att utforska sin konstnärliga vision. Utbildad vid Otte Skölds målarskola och inspirerad av resor till länder som Danmark, Frankrike och Italien, skapade Frisén en unik estetik som fängslar och berör.
År 1938 markerade ett banbrytande ögonblick när Vera Frisén och Hildur Halleborg-Nordwall blev de första kvinnliga konstnärerna att ställa ut under Umeå konstnärsklubbs ledning. Från sin första framgångsrika separatutställning på galleri Färg och Form i Stockholm 1941 till sina senare verk, fortsatte Frisén att skapa konst av enastående skönhet och djup.
Genom sina porträtt och landskapsmålningar fångade Frisén den norrländska naturens sublima skönhet. Hennes verk, präglade av unika färgkombinationer och en melankolisk underton, bjuder in betraktaren till en resa genom tidlösa och storslagna landskap.
Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens visar utställningen och Eva och Rolf Källman (Eva, systerdotter till Vera) medverkar digitalt och berättar om Veras konstnärskap och delar med sig av personliga minnen. På utställningen visas också ett stort antal teckningar som nyligen donerats till museet.
Vi är stolta över att kunna erbjuda denna sällsynta möjlighet att upptäcka och fördjupa sig i Vera Frisén's måleri och många av hennes teckningar, som bär på värden som ibland är för ömtåliga för ord.
Utställning kommer att pågå från Vernissagen den 3 mars till den 8 september 2024.
Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.