2023-03-15 13:26Pressmeddelande

Pressvisning: In i evigheten – Förvärv till konstsamlingen 2013-2023

Ett urval av alla de verk som ställs ut i In i evighetenEtt urval av alla de verk som ställs ut i In i evigheten

Välkommen till pressvisning av utställningen In i evigheten den 22 mars klockan 10.00 i hall 7 på Västerbottens museum. Vi möts i entrén och går gemensamt till hallen. OSA senast 21 mars till sanna.hogstrom@vbm.se.

Utställningen är en exposé över de verk som förvärvats till museets konstsamling under de senaste 10 åren. På plats under pressvisningen finns Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens museum.

Det känns spännande att få visa besökarna vad museet har köpt in under de senaste tio åren. Jag är mest stolt att de flesta av verken i utställningen är inköpta av nu verksamma konstnärer och på så sätt har tillfört konstsamlingen en viktig del av dagens konstscen. Jag hoppas att de som besöker utställningen hittar något verk de känner extra mycket för, berättar Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens museum.

 

Om utställningen
Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens museum, har sedan 2013 arbetat med att förvalta och utveckla museets konstsamling. Hon har med omsorg tagit emot, köpt in och valt ut verk av yrkesverksamma konstnärer som på olika sätt har anknytning till länet. Utställningen In i evigheten är resultatet av hennes arbete. Den visar 61 verk, av 35 olika konstnärer, inköpta till Västerbottens museums konstsamling under de senaste 10 åren. Dessutom visas, i ett bildspel, de 105 verk som lämnats till museet som gåvor under samma period.

Vernissage
Söndag 26 mars klockan 15.00 invigs utställningen. Ulrica Grubbström, museichef Västerbottens museum, hälsar välkomna och Suzanne Steneberg, utställningsproducent och konstantikvarie vid museet berättar om konstsamlingen och utställningen. Därefter kommer några av de representerade konstnärerna att finnas på plats för att berätta om sina verk: Anna-Lena Törnström, Helena Wikström, Lars A Persson, Elisabeth Widmark, Anna Kristensen, Peter Lundström, Christina Västerbo, Jögge Sundqvist, Knutte Wester, Pär Axelsson och Britt Hillbom.


Fakta om konstsamlingen
Västerbottens museums konstsamling omfattar ca 5500 katalogiserade verk: måleri, skulptur, teckningar, grafik och skisser. Museets förvärvspolicy syftar till att bygga upp en representativ samling av konstnärer som är eller har varit verksamma i, eller kommer från Västerbotten. Samlingen belyser den konstnärliga utvecklingen i länet, dessutom erbjuder den möjligheter till konsthistoriska studier och forskning på ett regionalt material som inte finns samlat någon annanstans


Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.


Kontaktpersoner

Sanna Högström
Kommunikationsansvarig / Föräldraledig
Sanna Högström