Välkommen till pressvisningen av Engargeia – Ljus outhärdlig verklighet, den största separatutställningen någonsin i Sverige med den mångfacetterade konstnären Edith Marie Pasquier. Pressvisningen äger rum onsdag 13 november kl.10.00 på Västerbottens museum.
Engargeia utforskar en bredare uppfattning av döden som fenomen genom en unik kombination av konstnärliga och dokumentära metoder. Mellan 2014 och 2016 upplevde Pasquier nio oväntade förluster av nära vänner och familj. I samband med varje dödsfall fann hon döda vilda djur och fåglar som hade en symbolisk länk till de bortgångna. Som en hyllning till livet, och för att hedra deras minne har hon skapat bronsgjutningar av dessa djur, och de utgör en central del av utställningen.
Pressvisning:
Datum: Onsdag den 13 november
Tid: 10.00
Plats: Västerbottens museum
Språk: Svenska och engelska
OSA till: sanna.hogstrom@vbm.se
Mer om utställningen
Engargeia kan liknas vid en urban folksaga från Umeå. Ordet Enargeia (eller ljus outhärdlig verklighet) var det uttryck som under antiken användes för att beskriva auran hos det klassiska krigsverket – Iliaden. Det syftar på Iliadens vokativa och kommunikativa kraft, på när gudarna kom ner till jorden från himlen, i sitt sannaste uttryck, i skönhet eller i skräck.
Edith Marie Pasquier låter klarsynthet samexistera med det obskyra och obestämbara. I sin praktik kombinerar Pasquier konstnärliga och dokumentära metoder, och skapar en bred palett av uttryck där hon kopplar samman förlust och närvaro, levande och döda. Arbetet är en visuell betraktelse av sorg, en meditation över sorgens vidare förvecklingar, men också en konstnärs sätt att hantera plötslig förlust.
Pasquier har tidigare varit verksam enbart i London men har på senare år bosatt och etablerat sig även i Umeå. Hennes praktik spänner mellan det filosofiska, politiska och materiella, och hennes motivvärld utgörs ofta av djur, på olika vis sammanlänkade med människor.
Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.
SJCD (Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi) är en del av Västerbottens museum och fungerar som en nationell arena för det dokumentära fotografiet. SJCD lyfter fram dokumentärfotografer och filmskapare som bryter ny mark med samma komplexitet och nyansering som Sune Jonsson gjorde och på så vis skapar berättelser av största vikt för framtida generationer.