2024-04-19 06:00Pressmeddelande

Pressvisning av On Abortion

Galge_Laia Abril_On Abortion

Välkommen till pressvisning av On Abortion
I arbetet med On Abortion dokumenterar och konceptualiserar Laia Abril de faror och skador som orsakas av kvinnors brist på laglig, säker och fri tillgång till abort. Hennes noggranna forskningsmetodik bygger på det förflutna för att belysa den långa, kontinuerliga urholkningen av kvinnors reproduktiva rättigheter fram till idag.

Genom att visualisera och jämföra dokumenterade kring kvinnor som överlevt och dog av misslyckade aborter lyfter Laia Abril osynliga historier och gör dem synliga. Det är hennes första separatutställning i Sverige.

På plats under pressvisningen finns Alexandra A. Ellis, curator och samordnare för Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens Museum. Laia Abril medverkar via länk.

Detaljer
Datum: 24 april 2024
Tid: 11.00
Plats: Västerbottens museum
Hall 9 och 10. Vi möts i entrén och går gemensamt till hallen.

OSA till anni.axelsson@vbm.se senast 23/4

Om utställningen
Laia Abrils samling av bevis i form av bild, ljud och text väver ett nät av frågor om etik och moral och avslöjar en häpnadsväckande serie sociala faktorer, stigmatiseringar och tabun kring abort som länge har varit osynliga. On Abortion är det första kapitlet i Laia Abrils långsiktiga projekt A History of Misogyny som inleddes redan 2016 och fortfarande pågår.Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.


Kontaktpersoner

Anni Axelsson
Kommunikationsansvarig
Anni Axelsson
Alexandra A. Ellis
Curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi.
Alexandra A. Ellis