2024-04-25 06:00Pressmeddelande

On Abortion, Laia Abrils första separatutställning i Sverige öppnar på Västerbottens museum

Galge_Laia Abril_On Abortion

I arbetet med On Abortion dokumenterar och konceptualiserar Laia Abril de faror och skador som orsakas av kvinnors brist på laglig, säker och fri tillgång till abort. Hennes noggranna forskningsmetodik bygger på det förflutna för att belysa den långa, kontinuerliga urholkningen av kvinnors reproduktiva rättigheter fram till idag.  

- Laia Abril lyfter osynliga historier och gör dem synliga. Det är hennes första separatutställning i Sverige, säger Alexandra A. Ellis. Curator på Västerbottens museum.

Under århundraden har människor sökt efter sätt att fördröja eller avsluta graviditeter. Idag finns det säkra och effektiva metoder för abort, men kvinnor runt om i världen fortsätter att använda antika, olagliga eller riskabla egna metoder och varje år dör tiotusentals kvinnor globalt på grund av misslyckade aborter.

Abrils samling av bevis i form av bild, ljud och text väver ett nät av frågor om etik och moral och avslöjar en häpnadsväckande serie sociala faktorer, stigmatiseringar och tabun kring abort som länge har varit osynliga. On Abortion är det första kapitlet i Laia Abrils långsiktiga projekt A History of Misogyny som inleddes redan 2016 och fortfarande pågår.

Vernissage, söndag den 28 april klockan 14.00.
På vernissagen: Invigningstalar Alexandra A. Ellis, curator och samordnare för Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens Museum, Laia Abril håller ett Artistik Talk. Utställningen pågår fram tills 3/11 2024.

Varmt välkommen!Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.


Kontaktpersoner

Anni Axelsson
Kommunikationsansvarig
Anni Axelsson
Alexandra A. Ellis
Curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi.
Alexandra A. Ellis