I helgen öppnade en ny utställning på Västerbottens museum. Pyynti är en stark visuell berättelse om den försvinnande fiskekulturen i finska Bottenviken, dokumenterad av den finske fotografen Antti J. Leinonen. Utställningen speglar både materiell överlevnad och de mänskliga och naturliga erfarenheter som är djupt sammanflätade med detta traditionella sätt att leva.
Antti Leinonen har dokumenterat den sista generationen som försöker försörja sig på småskaligt fiske. Den föränderliga miljön, fiskerestriktioner och hårt arbete i tuffa väderförhållanden gör försörjningen utmanande, medan frihet och passion ger bränsle att fortsätta.
Enligt språkforskaren Janne Saarikivi "fångar" eller "tar" man inte fisk i det finska språket som i många andra språk ", utan man "ber om" och "tigger om" den. Detta är något som Leinonen har tagit fasta på i sitt arbete, och han drar paralleller till fotografins motsvarighet – att ta en bild. Denna syn på att skaffa mat från levande varelser vänder upp och ned på det vanliga sättet att förstå förhållandet mellan människan och naturen, och väcker också frågor kring fotografens roll och ansvar.
Bilderna är vackra dokumentära fotografier och visar på en stor teknisk skicklighet. Leinonen har tillbringat ett decennium med att lära sig de lokala fiskemetoderna för att sedan noggrant och långsamt dokumentera livet för fiskarna i sin hemkommun Ii och längs Finlands västkust. Resultatet visar ett liv med hårt arbete, men också en svårvunnen närhet till naturen som de flesta av oss bara kan avundas.
Utsällningen hade vernissage 23 november och går att besöka på Västerbottens museum fram till 23 mars 2025.
Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.