2022-06-14 06:00Pressmeddelande

Ny interaktiv familjeutställning öppnar på Västerbottens museum

Foto: Petter EngmanFoto: Petter Engman

Västerbottens museum tar sikte på hamnlivet i Umeå under sent 1800-tal i den nya långvariga utställningen Hamnstaden Umeå som öppnar söndag 26 juni. I utställningen kombineras fakta med interaktiva element där barn tillsammans med vuxna kan leka och lära om Umeås historia. Utställningen kommer att vara öppen alla dagar under sommarsäsongen och därefter på söndagar och skollov.

Det pedagogiska barnspåret är väldigt centralt. Med hjälp av springpojken Per får barnen leka och lära om barns liv i Umeå på den här tiden, samtidigt som det finns massor av fakta, foto och föremål precis som i en traditionell utställning. Genom den blandningen kan hela familjen hitta något som intresserar, ja även flera generationer kan komma tillsammans och få en gemensam upplevelse, säger Maine Wallentinson, utställningens producent och museipedagog på Västerbottens museum.

Utställningen tar plats i Egilhallen, en av de större byggnaderna på Gammlia som många tidigare förknippat med Fiske- och sjöfartsmuseet. I samband med den nya utställningen har stora delar av byggnaden fått nytt liv. Besökarna kommer möta kulisser med husfasader, staket, smala gator, väggfonder med fotografier över Umeå förr och tidstypiska föremål. Ångbåten Egil står kvar och är en viktig del av utställningen. Temat fokuserar på Umeå före stadsbranden och tiden innan staden blev en regements- och utbildningsstad.

Det är inte alla som känner till att Umeå var en sjöfartsstad där Umeälven var livsnerven, att det fanns skeppsvarv på Teg där det byggdes fartyg, eller att det fanns ladugårdar, gödselstackar och råmande kor mitt i stan på den här tiden, säger Maine.

Hamnstaden Umeå är en av Västerbottens museums större satsningar och en ny basutställning.

Välkommen på pressvisning 22 juni kl 10
På plats finns utställningens producent och museipedagog Maine Wallentinson som berättar om utställningen och visar alla delar. Medverkar gör också Helena Magnusson, chef för Västerbottens museums publika verksamhet. Osa senast 21 juni till sanna.hogstrom@vbm.se

Öppningfirande söndag 26 juni kl 13
Under öppningsdagen välkomnas besökarna av utställningens producent och pedagog Maine Wallentinson som ger en kort introduktion av utställningen. Innan dörrarna slås upp klipper vi bandet. Dessutom:

  • Gratis hästskjuts på Gammlia hela dagen
  • Dragspelsmusik med musiker Arvid Staaf i utställningen
  • Gratis godisstrutar till alla barnen
  • Möjlighet att besöka ”tatueraren” för att välja en gnuggistatuering

En del av sommaren på Gammlia
Hamnstaden Umeå kommer vara öppen alla dagar kl 10-16 under museets sommarsäsong 27 juni-14 augusti. Mer information om sommarens öppettider, program och aktiviteter finns här: www.vbm.se/sommaren-pa-gammlia/

Utställningen är del av uppmärksammandet och firandet av Umeå 400 år.

 


Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.


Kontaktpersoner

Sanna Högström
Kommunikationsansvarig / Föräldraledig
Sanna Högström