2024-02-29 13:19Pressmeddelande

Invigning av Vera Frisén utställningen på Västerbottens museum

Dimma över Röbäcksslätten, OljemålningDimma över Röbäcksslätten, Oljemålning

Välkommen på en retrospektiv utställning av konstnären Vera Frisén (1910 – 1990). Född i Umeå, visade Vera Frisén tidigt en enastående konstnärlig begåvning. Hennes naturbilder är utan mänsklig närvaro och inriktas på att experimentera med en unik färgpalett, ofta med milda toner och djärva kontraster.

Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens museum inviger utställningen och Eva och Rolf Källman (Eva, systerdotter till Vera) berättar om Veras konstnärskap och delar med sig av personliga minnen.

På utställningen visas också ett stort antal teckningar som nyligen donerats till museet. Vi är stolta över att kunna erbjuda denna sällsynta möjlighet att upptäcka och fördjupa sig i Vera Friséns måleri och många av hennes teckningar, som bär på värden som ibland är för ömtåliga för ord, säger Suzanne Steneberg.

Vernissage 3 mars
Söndag den 3 mars klockan 14.00 inviger vi utställningen med Vera Frisén, på Västerbottens Museum. Utställning hänger i hall 1, under perioden 3 mars till den 8 september 2024.

Varmt välkommen!


Ämnen: Konst

Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.


Kontaktpersoner

Anni Axelsson
Kommunikationsansvarig
Anni Axelsson
Konstantikvarie
Suzanne Steneberg