2023-03-01 08:27Pressmeddelande

Idag öppnar ansökan till årets dokumentärfotografiska residens

Albert Sten, residens 2022Albert Sten, residens 2022

För sjätte året utlyser Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi (SJCD) ett residens för fotografer och filmskapare. Syftet är att främja den dokumentära bilden, dess utövare och verka för samtidsdokumentation. Med residenset vill vi också stödja utforskandet av och möjligheterna med dokumentärfotografi. Ansökan är öppen mellan 1 mars – 17 april 2023. 

Vi vill ge fotografen tid och resurser att våga utforska nya ämnen, tekniker och prova nya uttryck. Jag hoppas att residenten vågar utforska sitt eget skapande och sitt eget fotografi, det vill jag verkligen förmedla till den som söker, säger Alexandra A. Ellis som är curator på SJCD.

Årets jury består av
Alexander Mahmood, fotograf Dagens Nyheter

Axel A Karlsson Rixon, fotograf och doktor i fotografisk gestaltning
Elin von Unge, etnolog och forskningssamordnare på Armémuseum
Ingela Wall, pedagog Västerbottens museum
Oskar Östergren Njajta, dokumentärfilmare 

Om SJCD
I SJCD som är en del av Västerbottens museum visas utställningar med dokumentärfotografi och i museets fotoarkiv finner man den prisbelönte fotografen Sune Jonssons livsverk. Centrumet håller seminarier och föreläsningar, erbjuder ett välsorterat bibliotek med fotografirelaterad litteratur och utgör en mötesplats för den dokumentära bilden där samtal och diskussion förs utifrån aktuella samhällsfrågor.

Det har varit en väldigt speciell upplevelse. Fylld av fina möten, spännande platser och nya vägar i mitt konstnärskap. Jag kommer att komma ihåg några av de utflykter som jag fått göra med museet men även de många fina samtal jag haft med Alexandra Ellis (Curator, SJCD) om mitt projekt, kommande utställningar och hur man kan jobba med fotografi säger Albert Sten, residens 2022.

 

Läs mer om residenset
https://www.vbm.se/sok-dokumentarfotografiskt-residens/


Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information.


Kontaktpersoner

Alexandra A. Ellis
Curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi.
Alexandra A. Ellis