2022-03-01 06:30Pressmeddelande

Idag öppnar ansökan för årets dokumentärfotografiska residens

Foto: Alexandra A. EllisFoto: Alexandra A. Ellis

För femte året utlyser Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi (SJCD) på Västerbottens museum ett residens för fotografer och filmskapare verksamma i Sverige. Syftet är att främja den dokumentära bilden, dess utövare och samtidsdokumentation. Ansökan är öppen mellan 1 mars – 4 april 2022.

- Vi vill ge fotografen tid och resurser att våga utforska nya ämnen, tekniker och prova nya uttryck. Jag hoppas att residenten vågar utforska sitt eget skapande och sitt eget fotografi, det vill jag verkligen förmedla till den som söker, säger Alexandra A. Ellis som är curator på SJCD.

Residenset avser två månaders arbete mellan 1 september och 31 december 2022, och ska resultera i påbörjande eller genomförande av ett dokumentärt projekt i Västerbotten. Juryn, bestående av personer med bred kompetens och bakgrund inom området, väljer ut en kandidat bland ansökningarna. Årets resident presenteras den 24 april.

Juryn består i år av
Maryam Adjam, etnolog Uppsala universitet
Clara Bodén, dokumentärfilmare
Sofia Wendt, fotoantikvarie Västerbottens museum
Alexander Mahmood, fotograf
Helga Härenstam, fotograf

Om SJCD
I SJCD som är en del av Västerbottens museum visas utställningar med dokumentärfotografi och i museets fotoarkiv finner man den prisbelönte fotografen Sune Jonssons livsverk. Centrumet håller seminarier och föreläsningar, erbjuder ett välsorterat bibliotek med fotografirelaterad litteratur och utgör en mötesplats för den dokumentära bilden där samtal och diskussion förs utifrån aktuella samhällsfrågor.

Film om residenset med förra årets resident

Läs mer om residenset
https://www.vbm.se/sok-dokumentarfotografiskt-residens/Om Västerbottens Museum

Västerbottens museum har ansvar för hela länets kulturhistoria. Museets uppgifter är att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. Vi arbetar med att hålla kunskapen tillgänglig för alla genom arkiv, samlingar, publikationer, utställningar, programverksamhet, rådgivning, visningar och information. Dokumentärfotografi och berättande är två framträdande profilområden på Västerbottens museum.


Kontaktpersoner

Alexandra A. Ellis
Curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi.
Alexandra A. Ellis